Bize Ulaşın
(0850) 455 33 33
mesai saatilerinde
Ülkemizde ortalama yaşam süresi 70-74 yıl arasında olup devletin güvence sistemi olan SGK ile emekli olma yaşı ise ortalama 55 civarındadır. Var olan sistem bugün bile pek çok ihtiyacı karşılayamamaktayken Bireysel Emeklilik planlarının ilerleyen günlerde artarak devam eden bir ihtiyaç haline geleceği açıkça görülmektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olduğunuzda, şirketlerin belirlemiş olduğu bir alt limit ve ekonomik durumunuz da göz önüne alınarak belirlenecek bir ödeme planı ile düzenli ve zorunlu bir tasarruf yapmış olursunuz. Ödemelerinizi aylık, üç aylık, altı aylık ya da yıllık yapmak sizin isteğinize göre değişir. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne özel bir avantaj da katkı payı ödemeye ara verebilme imkanıdır. O güne kadar yatırdığınız miktar fon havuzunda değerlendirmeye devam edilir ancak, emekli olma aşamasına geldiğinizde toplamda 10 yıl prim ödemiş olmanız şartı arandığından, prim ödemediğiniz aylar emeklilik hesaplamasında yer alamaz.
Bireysel Emeklilik Özellikleri Nelerdir?
Prim miktarınızı belirlenen asgari tutarın altında olmamak kaydı ile yıl içinde değiştirebilir, fazla ve ara ödemeler yapabilirsiniz. Bu fon büyüklüğünüze etki edecek önemli bir durumdur.
Şirket seçme ve sistemde en az bir yıl kaldıktan sonra şirket değişikliğine gitme hakkınız olur.
Aynı veya farklı şirketlerden elde edebileceğiniz bireysel emeklilik planlarınızdan birinden emeklilik hakkı kazanmanız durumunda diğerlerinden de emeklilik talebi haklarınız arasındadır.
Aynı sigorta şirketinden veya farklı şirketlerden birden fazla Bireysel Emeklilik poliçesine sahip olabilirsiniz.
Birikimlerinizin bir defada toplu olarak ödenmesini talep edebileceğiniz gibi, yapılacak olan yıllık gelir sözleşmesi ile belirli periyotlar dahilinde de alabilirsiniz.
Bu uzun vadeli ve güvenli yatırım aracı vergi avantajı özelliğine de sahiptir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, bireysel katılımcılar ve çalışanları için, katkı payı ödeyen işverenler, kendileri ve eşleri için ödedikleri katkı payı tutarının, aylık brüt ücretin veya yıllık gelirin %10’unu ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan bölümünü gelir vergisi matrahlarında indirim konusu yapabilirler. İşverenler çalışanları için ödedikleri katkı paylarını doğrudan gider hanesine ekleyebilirler.
Ayrıca Bireysel Emeklilik fonlarından elde edilmiş gelirler, icra-iflas hukukundan muaftır.